Je bekijkt nu Je (werkende) leven weer op de rit

Je (werkende) leven weer op de rit

Sinds begin 2020 hebben we hier op de Luctor et Emergo een mooi project lopen. We hebben het zelf toepasselijk de “Emergobaan” genoemd. Wat doen we? Als stichting boden we reeds plaatsen aan voor vrijwilligers om bij ons lekker aan de slag te kunnen met allerlei onderhoudswerk. We zagen dat deelnemers blij werden van het werk, de contacten met andere vrijwilligers en de omgeving hier. We bedachten dat we hier meer mee moesten doen. Tussen het vrijwilligerswerk door komen altijd veel verhalen los. Mensen die hun baan verloren hadden, mensen met psychosociale problemen die wel wilden werken, maar het niet lukte omdat er te snel teveel van hen verwacht werd. De hoge werkdruk en weinig tijd voor begeleiding op de werkvloer, maakt vaak dat de moed hen weer in de schoenen zakt. Omdat we momenteel vanwege de coronamaatregelen ook niet veel varen en op een vaste plek liggen, zagen we opties. We wilden een arbeidsreintegratietraject bij ons opzetten.

Van werkloos naar werklust

We namen contact op met diverse instanties en de gemeente. We waren verbaasd en (eigenlijk ook wel verbijsterd) over hoeveel mensen er bij de gemeente ‘in de wacht’ staan voor een reintegratiebaan of een loopbaantraject of eigenlijk geen uitzicht hebben op de mogelijkheid om te werken. In samenwerking met een bevriende jobcoach, besloten we bij de gemeente ons aanbod neer te leggen. Na het indienen van een gedegen plan van aanpak kregen we groen licht! Vanaf januari 2021 konden we starten met een ‘pilot’. Vanwege de coronamaatregelen om te beginnen met één persoon. Ook voor onszelf was het kijken of het zou lukken in combinatie met ons werk en gezin. We zijn nu bijna drie maanden verder en we kunnen wel stellen dat we er aan beide kanten veel voldoening uit halen! Ik heb er alle vertrouwen in dat we de kandidate weer ‘arbeidsfit’ gaan krijgen! Het werk is zeer divers bij ons: van koperpoetsen tot scheepsonderhoud. Alles mag en kan geprobeerd worden. Ook krijgt de kandidaat een uitgebreide competentie en persoonlijke doelen plan zodat diegene na het traject bij ons weet wat hij/zij kan en wil.

Zo krijgt Luctor et Emergo een bijzondere lading voor ons allemaal