Je bekijkt nu Hoe het weer het dagelijks leven aan boord beinvloed

Hoe het weer het dagelijks leven aan boord beinvloed

Als we een langere (zeil)tocht gaan maken dan houden we uiteraard de weersvoorspellingen in de gaten. Als je echt geïnteresseerd bent in het weer in voorbereiding op je vaartochten, lees dan eens Het weer in kaart van Henk Huizinga. Deze zeil-meteoroloog en tevens oud KNMI medewerker geeft heldere uitleg aan de hand van de weerkaart. Ook op youtube maakt Henk wekelijks een weerbericht voor watersportliefhebbers.

Ook als we niet aan het varen zijn, zijn we dagelijks wel bezig met het weer. Zo verloren we onlangs door storm onze gangway en moesten we die weer op laten duiken. Vandaag heeft het gesneeuwd en is het gevaarlijk glad op de gangboorden. Het spreekt voor zich dat ik bijna elke dag wel even een foto maak. Dit gaat ook prima met een smartphone overigens. Hier een selectie van diverse weerfoto’s, komende tijd ga ik mijn archief van het afgelopen jaar opschonen en zet ik de mooiste foto’s erbij.

Hoe maak je de beste weerfoto

Camera of smartphone? Degene die de foto maakt en het plaatje ziet en schiet is belangrijker dan waarmee hij dat doet. Al helpt een vette lens soms wel ­čśë Ik gebruik mijn iPhone en een Canon spiegelreflexcamera met diverse lenzen. Als telelens een Tamron 300-70 mm. De beste groothoeklens die ik tot nu toe heb gehad is de Canon EF-S 10-18mm (groothoekperspectief) voor werkelijk schitterende landschapsfoto’s. De prijs valt mee voor zo’n goede en lichtgewicht lens. Ik maak hier van dit soort foto’s mee:

Canon 10-18 mm lens Canon 10-18 mm lens Canon 10-18 mm lensCanon 10-18 mm lens

 

Daarnaast heb ik nog een Canon 50 mm portretlens. Met de iPhone maak ik ook veel foto’s, die heb ik immers altijd op zak.
Ik heb het liefste altijd de horizon recht. Lukt dat niet meteen dan pas ik dat later aan. Met zonsopkomst en -ondergang heb je erg mooi licht om een foto te maken. Ook een uur voor zonsopkomst en het uur na zonsondergang zijn gevuld met het mooiste licht. Ben je dan aan het fotograferen in natuurgebied, dan zie je ook meer dieren tevoorschijn komen.
Een dreigende wolkenlucht of een naderende bui in de verte geeft de foto extra karakter.
Bliksem levert vaak prachtige plaatjes op! Een handig hulpje zijn speciale bliksemtriggers die je als accessoire bij je fotocamera kan kopen. De lichtmeter registreert de bliksem en stuurt razendsnel een signaal naar de camera om af te drukken. Ik gebruik op de smartphone de app iLightningCam.

Is het rustig weer dan is het mooi foto’s van bijvoorbeeld de waterspiegeling te maken.

Mooi boog als havenpoort
Rolwolk
Avondrood
Mooie wolkenlucht – haven Hellevoetsluis
Zonsondergang strandje Hellevoetsluis vesting
Aan boord staat een donderglas of stormglas. Het donderglas reageert op wisselende luchtdruk, waardoor aan de stand van het water in de tuit, je kunt voorspellen of het mooi weer blijft, of dat het gaat stormen.